VAD GÖR VÅRA BASTUR SÅ SPECIELLA ? 

 

THERMOWOOD

Det finns andra bastur på marknaden som liknar våra vid första anblick. 

De flesta tillverkas i 28 mm gran. Detta fungerar bra so länge man tar väl hand om sin bastu och skyddar den mot sol, regn och snö. 

 

Våra bastur däremot byggs i omsorgsfullt handarbete i 45 mm ThermoWood.

ThermoWood är lite dyrare i tillverkningen, men det har helt överlägsna egenskaper gällande isoleringsförmåga, motståndskraft, hållbarhet, formstabilitet, och livslängd.

Resultatet är vackra, skötselfria bastur som passar vårt nordiska klimat.

De håller år efter år.

HUR TILLVERKAS THERMOWOOD?

I speciella ugnar värms virket till 180 - 230° C i flera dagar. Tillsättning av ånga förhindrar sprickbildning och syrehalten i luften hålls lågt för att förhindra att virket brinner upp. I processen ändras de kemiska egenskaperna i träets cellväggar. Detta leder till att det blir mera motståndskraftigt och hållbart.

VAD UTMÄRKER THERMOWOOD?

 

Större motståndskraft mot svamp och röta

Uppvärmningen förstör näringsämnena för svamp och röta så att de har väldigt svårt att fästa, utvecklas och växa.

Större formstabilitet och mindre sprickbildning

ThermoWood innehåller och absorberar väldigt lite vatten, vilket för med sig att formstabiliteten ökas med 50%. Denna formstabilitet för också med sig att virket inte spricker.

Förbättrat isoleringsförmåga

ThermoWood har större porer än obehandlat trä. Detta ökar isoleringsförmågan med upp till 30%. Eftersom värmebehandlat trä har förbättrat formstabilitet finns det dessutom mindre risk att det uppstår glipor i konstruktioner av ThermoWood. Det i sin tur förbättrar isoleringsvärden.

Mera hållbart

Värmebehandlingen medför att virkets livslängd förlängs i jämförelse med obehandlat virke: ju högre värmen, desto längre livslängd.

Förbättrat ytbehandling

Efter behandlingen är ThermoWood vackert gyllenbrun rakt igenom och behöver inte målas för att skydda virket. Om man ändå vill måla så håller färgen bättre eftersom virket inte innehåller någon kåda som kan orsaka att färgen flagnar.

Miljövänligt

Inga skadliga kemikalier används i tillverkningen av ThermoWood. I jämförelse med andra träslag med stor naturlig resistens så som Western Red Cedar eller tropiska träslag, behöver ThermoWood inte transporteras över långa sträckor utan kan tas från nära skogsbruk. Detta minskar miljöpåverkan. Gammalt virke kan i motsats till tryckimpregnerat virke återvinnas eller brinnas upp precis som obehandlat virke.

Speciellt med våra bastur i jämförelse med bastur från andra tillverkare är även att en hel rad tillval redan är inkluderade i priset! 

 

  • Full elektriskt installation med påkostad 12V LED belysning i trä.

  • Väl planerad ventilation. Det är extremt viktigt att ha en bra ventilation både när man bastar, samt mellan bastubaden. 

  • Limmad trädörr med två-glas fönster - en rejäl ytterdörr som minimerar risken att inträngande fuktighet orsakar förändringar och sprickor i konstruktionen.

  • Kvistfria bänkar och golv från Aspen & Thermo Aspen som utmärks genom sin överlägsna hållbarhet och fukttålighet. De är svala och bekväma även i höga temperaturer, behåller sin vackra ljusa färg och är alltid lika hygieniska. 

  • Hela interiören behandlas med det beprövade Tikkurila Supi bastuskyddet, som bilder en smuts och vattenavvisande yta och skyddar mot svamp och röta.

  • Exteriören behandlas med två lager träolja från Flüggers. Välj bland 15 olika färger.

  • Bitumen takshingles från kända tillverkaren IKO med 15 års garanti. Välj bland 6 olika färger och 2 olika former. 

Vill du få en trailer till din sauna?

Har du andra önskemål gällande planlösning, inredning, fönster eller annat?

  • Facebook - White Circle
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon

© 2019 BY EKOROB